Nagyapó Meséi - A mesekönyv

Fisch Gábor László most megjelenő kötete Nagyapó meséinek alaposan kibővített (megduplázott) kiadása. Vadonatúj mesék a kerti világból.

A mesehősök a szabadban gyakran előforduló állatok, egerek és különféle bogarak. Nem csak a már sok-sok mesében kedves ismerősként felbukkanó egér, tücsök, hangya, vagy szentjánosbogár, hanem például ganajtúró, lótetű, pók - amiket valljuk be, nem sokan kedvelnek, - vagy például a bodobács (suszterbogár néven talán közismertebb) szereplői a mesének. Nem rémül meg senki attól, hogy a grill tűzhely rakott téglái között pókok tanyáznak, vagy éppen átmegy a színen egy galacsint görgető ganajtúró (elegánsabb nevén skarabeusz), megjelenik egy hatalmas lótetű.

A mesélő felnőtt nyelven, felnőtt hangsúlyokkal és szavakkal beszél, nem gügyög, a szórakoztatás mellett célja, hogy az olvasók ne kezeljék ellenségként a környezetünkben élő állatokat, és megismerjék, megértsék azok világát. A kerti bogarak mindennapi életünk természetes részei. A mese természetesen a képzelet világából táplálkozik, de az információk, amiket észrevétlenül megkap az olvasó, értékesek. Ahhoz segítenek, hogy megértsék, miképpen, hol és hogyan élnek, apró szomszédjaink.

A könyv első részében megismerkedhetünk a szereplőkkel, elsősorban Cinó egérrel és családjával, akik kertbe költözésük után hamarosan beilleszkednek az ott élő állatok társadalmába. A történetek szereplői Trudi, a széncinke, Albi egy hófehér tollú albínó kisveréb, Szikari a mindig mérges és pörlekedő – de alapvetően ártalmatlan - ganajtúró bogár, Fumi és társai a fürge bodobácsok, valamint Yehudi a környék leghíresebb tücsök-hegedűse. Egy tavaszt köszöntő tücsök-koncert zárja a könyv első felét.

A második részben a szerző kertjében élő kis mezei egér gyerekek, Peti és Csuti (ők Cinó fiai) megtudják, hogy vándorcirkusz érkezik, aminek a sátrát a csobogó mögötti részen állítják fel. A cirkusz tulajdonosa Apicella, a lótetű, egy fennhéjázó, kissé nagyképű rovar, aki magát inkább lótücsöknek szereti nevezni. A két egérfiú azonnal összebarátkozik a cirkuszosokkal, és segítenek az építésben. Már áll a cirkuszsátor, amikor éjjel hatalmas vihar pusztít, megtépázza nem csak a kertet, de a sátor ponyváját is darabokra tépi. Az előadás nyilván elmarad. A két kisegér nem nyugszik bele a helyzetbe, elhatározzák, hogy megmentik Apicella társulatának műsorát. Ehhez sokak összefogására, komoly szervező munkára van szükség. A mese egy fergeteges cirkuszi műsorral ér véget, aminek kezdetén megjutalmazzák a cirkusz hőseit, Petit és Csutit.