A mesekönyv

Kedves Olvasó!

Nagyapó meséinek legújabb kötetét szeretném a figyelmedbe ajánlani. Az előzőekben bemutatkoztak Nagyapó és Nagyanyó kertjének lakói. Nagyapóval kötött megállapodásának megfelelően a rovarszálló tövében ásott magának remek házat a mezei egér család: Cinó és felesége Minca, valamint két fiúk, Peti és Csuti. Ők a könyvek főszereplői. De Trudi, a cinke, Fumi, a bodobácsok vezetője, vagy Szikari bácsi, a zsémbes ganajtúró bogár, Jehudi, a tücsök is fontos szerepet játszott a kert életében. 

 

Egymást követték az újabb kalandok. Apicella lótücsök vándorcirkusza készülődött a vízköpőnél felállított sátorban előadáshoz, ám egy váratlan vihar miatt minden veszni látszott. A szél darabokra szaggatta a cirkuszi sátrat. Mindenki azt mondta, hogy képtelenség előadást rendezni, ám a két kisegér, Peti és Csuti nem ismert lehetetlent. Sikerült a kert rengeteg lakóját megnyerni az ügynek és az összefogás megmentette a cirkuszt. Elsősorban Lio a fehérhasú pók és Ferdinánd keresztespók segítségével, rengeteg hangyával és más rovarral és bogárral sikerült újrafoltozni a sátrat. Néhány nap késéssel mégiscsak megkezdődhetett a cirkuszi műsor. A két egérfiú komoly ajándékokat kapott. Mindketten igazi, felnőtt kabátot, hozzá egy-egy övet, aminek csatján az állt: „A cirkusz él!” Sőt, a díszelőadáson az éljenző publikum előtt cirkuszi érdemrendet is átadtak nekik.

 

Ebben a könyvben, amit a kezedben tartasz ismét izgalmas kalandok várnak az egérfiúkra és kerti barátaikra. Új lakók érkeznek, új szereplőkkel ismerkedhettek meg, és – bár nem akarok minden meglepetést előre elárulni, – kemence is épül. A végén pedig megint nagy ünnepség lesz: kettős esküvő! De legyen elég ennyi, a többit a könyvből tudhatjátok meg!

 

 

Szeretettel,
Nagyapó

 

Az első mesekönyv

Fisch Gábor László most megjelenő kötete Nagyapó meséinek alaposan kibővített (megduplázott) kiadása. Vadonatúj mesék a kerti világból.

A mesehősök a szabadban gyakran előforduló állatok, egerek és különféle bogarak. Nem csak a már sok-sok mesében kedves ismerősként felbukkanó egér, tücsök, hangya, vagy szentjánosbogár, hanem például ganajtúró, lótetű, pók - amiket valljuk be, nem sokan kedvelnek, - vagy például a bodobács (suszterbogár néven talán közismertebb) szereplői a mesének. Nem rémül meg senki attól, hogy a grill tűzhely rakott téglái között pókok tanyáznak, vagy éppen átmegy a színen egy galacsint görgető ganajtúró (elegánsabb nevén skarabeusz), megjelenik egy hatalmas lótetű.

A mesélő felnőtt nyelven, felnőtt hangsúlyokkal és szavakkal beszél, nem gügyög, a szórakoztatás mellett célja, hogy az olvasók ne kezeljék ellenségként a környezetünkben élő állatokat, és megismerjék, megértsék azok világát. A kerti bogarak mindennapi életünk természetes részei.  A mese természetesen a képzelet világából táplálkozik, de az információk, amiket észrevétlenül megkap az olvasó, értékesek. Ahhoz segítenek, hogy megértsék, miképpen, hol és hogyan élnek, apró szomszédjaink.

A könyv első részében megismerkedhetünk a szereplőkkel, elsősorban Cinó egérrel és családjával, akik kertbe költözésük után hamarosan beilleszkednek az ott élő állatok társadalmába. A történetek szereplői Trudi, a széncinke, Albi egy hófehér tollú albínó kisveréb, Szikari a mindig mérges és pörlekedő – de alapvetően ártalmatlan - ganajtúró bogár, Fumi és társai a fürge bodobácsok, valamint Yehudi a környék leghíresebb tücsök-hegedűse. Egy tavaszt köszöntő tücsök-koncert zárja a könyv első felét.

A második részben a szerző kertjében élő kis mezei egér gyerekek, Peti és Csuti (ők Cinó fiai) megtudják, hogy vándorcirkusz érkezik, aminek a sátrát a csobogó mögötti részen állítják fel. A cirkusz tulajdonosa Apicella, a lótetű, egy fennhéjázó, kissé nagyképű rovar, aki magát inkább lótücsöknek szereti nevezni. A két egérfiú azonnal összebarátkozik a cirkuszosokkal, és segítenek az építésben. Már áll a cirkuszsátor, amikor éjjel hatalmas vihar pusztít, megtépázza nem csak a kertet, de a sátor ponyváját is darabokra tépi. Az előadás nyilván elmarad. A két kisegér nem nyugszik bele a helyzetbe, elhatározzák, hogy megmentik Apicella társulatának műsorát. Ehhez sokak összefogására, komoly szervező munkára van szükség. A mese egy fergeteges cirkuszi műsorral ér véget, aminek kezdetén megjutalmazzák a cirkusz hőseit, Petit és Csutit.