Ők mondták

 

Van nekünk egy egész különleges lánykánk. Ő most 5 éves, és többé-kevésbé az egész életét a rítusok és rituálék tartják egyben. Neki mindig sok a zaj, sok a fény, sok az élet. Nehéz az élet. Vannak azonban dolgok, amik fényt hoznak a nehézségek közé - ilyen nekünk Cinó és családja, barátai (és üzletfelei). Nagyapó meséi 2010. márciusban lettek az esték részei, és most, 3 és fél évvel később is minden este ezek a mesék hozzák el a megnyugtató bizonyosságot, hogy vége egy újabb napnak. Cukinak nehéz átadni sokszor olyan dolgokat is, amiket egy átlagos gyerek magától is megcsinálna. De Albi és Trudi barátságáról olvasva rávezettük, hogy nem szabad feladni az első nehézségnél, hogy mindenütt vannak olyanok, akik mások, és ez nem jelenti azt, hogy rosszabbak. Annyira szívmelengetőek a mesék, hogy (gyors fejszámolok) a nagyjából 1200 olvasás után is még mindig bírjuk. Köszönjük, Nagyapó!

                                Malya Kata

 

"Itt most nem részletezendő okokból, (Bor, Mauthausen) nekem nem jutott nagyapa. Így aztán kézbevéve ezt az egeres-kertes mesekönyvet, a Nagyapó meséi 2-t, az első gondolatom az volt, hogy végülis már az önmagában csudajó lehet, ha a nagypapád mesél neked – bármit. Szinte mindegy is, hogy mit. Csak ő meséljen – s ez már önmagában elég. Aztán, átfutva a történetet, arra jutottam, mégsem teljesen mindegy a tartalom sem. Tehát, azok a nagyapák, akik rendelkeznek megfelelő unokával, s akik mesélnének, de nem tudják mit, bátran próbálják ki ezt. Csak nyerhetnek vele. Mint az, aki a Tücsök Nőegylet partiján vesz részt, ahol Jehudi mester húzza a talpalávalót.

Dési János újságíró, főszerkesztő helyettes, Népszava

 

 

 

"Szeretem Nagyapó kertjét. Szeretem azt az életet, ami ott zajlik. Emberibb ott, mint az, ami körülvesz, amikor leteszem a könyvet, mert itt majdnem mindenki állat."

Jorgosz Baia, költő 

 


 

 

 

 

"Fisch Gábor László nemcsak tapasztalt nagypapa, de kiváló mesélő is. Története, melynek pompás íve van, a családhoz legközelebb álló mikrokörnyezetben, a gyerekek által is jól ismert kertben játszódik. A szereplők csupa olyan vidéki ház körül előforduló állatok (egerek, lótetű, tücsök, pók), amelyekkel a kisgyerekek is rendszeresen találkoznak.

Horváth Krisztina illusztrációi természetesek, mentesek minden módoltságtól, a megformált színes állatkák bájosak és szépek. Nagy tisztelettel ajánlom a könyvet."

Rab László szerkesztő, újságíró„Igazi, "békebeli" mesekönyv Fisch Gábor László mesekönyve. Irodalmi igényű, vicces, elgondolkodtató, lehetőséget ad a felolvasó felnőttnek is a szórakozásra. Egyrészt jó mulatság és a felolvasó felnőttel való összekacsintás, hogy pld. az egyik, a vezető-tücsökmuzsikust Jehudinak hívják, másrészt - ha a felnőtt tudja - el is magyarázhatja meseolvasás közben a gyereknek, hogy ez mitől poén. A könyv annak a korosztálynak készült, amelynek még felolvasnak. A mondatok lendületesek, ritmusosak, a karakterek jól megkülönböztethetőek, az egész felolvasás alkalmas az otthoni kisszínházra. „

Sándor Erzsi rádiós újságíró, szerkesztő, színész


„Fisch Gábor László Bruno Bettelheim Mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek című alapművének felfogásával összhangban vallja, hogy a gyermek egészséges pszichés fejlődését szolgálják az olyan mesék, amelyekben a főszereplőkkel azonosulva élik át a történetet, segítik győzelemre a jót, fogadják be és szelídítik meg a természet számukra esetleg ijesztő jelenségeit, szereplőit. Ez által hozzák létre azt a harmonikus világot, amelyben a megszelídített természet minden eleme – bogarak, pókok, sőt, még az ellenszenves lótetű is – immár egy kerek egész, erőszak- és félelemmentes, élhető univerzum részeként jelenthet meg.

A könyvet Horváth Krisztina tiszta, kedves, sallangmentes akvarelljei illusztrálják. A harmonikus szín- és formavilág a szöveg szereplőit és eseményeit érzékenyen megjelenítve bontja ki a mese tartalmát és járul hozzá ahhoz, hogy a gyerekek ne egy giccskultúra anti-esztétikája által konkretizálják a mese mondanivalóját.

A kötet megjelenését szívből ajánlom és háromgyermekes édesanyaként is támogatom.”

Dr. Petrás Éva, történész

 

Igazán szívesen vállalom, hogy műsoromban nyilvánosságot kapjon a könyv. Szeretem magát az ötletet, tetszik az egyszerűsége, hangulata, kedvessége."

(Horváth Ida, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának főszerkesztője)

 

 

 

"Nagyon szép a könyve, valóban, régimódi történet, de kedves, helyén vannak a szavak és a mondatok, a mese pedig annyi, amennyi akar lenni, nem vágyik többre. Az írói kéz nagyon biztos ura az egésznek. Gratulálok! Igazából nem a Pagony világa ez, mi nem tudunk a kiadására vállalkozni - de tényleg jónak tartom, és csak biztatni tudom!"

(Kovács Eszter, Pagony kiadó)

 

 

"Rapandi varázsló jól választott. Persze könnyű neki, hiszen varázsló. A többieknek nehezebb dolguk van, hogy elfogadják és megszeressék egymást: nagyapót, nagyanyót, Cinót, Trudit, tetejébe még Szikariékat is, akik mégiscsak ganajtúrók. Hát ez az! Előítéleteknek, nyafogásoknak, türelmetlenségeknek itt nincs helyük. Különben esélyünk sem lehet arra, hogy esti hűvösben Fischék teraszán mindannyian együtt szürcsölhessük a mentaszörpöt, miközben Jehudi húzza fülünkbe. Gondoljuk meg jól! Mit akarhatnánk magunknak, ennél jobbat?"

(Sándor Erzsi)